07.04.2021
Zece mancaruri pe care trebuie sa le incerci in Elvetia! Imagini care iti lasa gura apa

Elvetia e o tara in care mancarea are influente in functie de zona din care provine, iar mancarea traditionala este gatita de oamenii simpli. Desi aceste preparate sunt servite si in restaurante de lux, preparatele provin din retete facute de oamenii mai putin bogati din tara, cei care munceau pamantul si animalele in trecut.

Cascaval elvetian

Elvetia este „mama” pentru peste 450 specialitati de branza, dintre care cele mai cunoscute sunt Emmantaler (acel cascaval cu multe gauri de diferite dimensiuni) si Gruyere, un cascaval „orb” (fara gaurile numite ochi). Cea mai buna metoda sa savurezi branzeturile elvetiene este sa te indrepti spre un magazin local de specialitate, nu sa le cumperi din supermarketuri.

cascaval-elvetian_18205272

Fondue

Tot branza, insa in forma lichida de aceasta data, mai exact la fondue. Anumite tipuri de cascaval sunt topite pe foc si in branza topita se introduc bucati de paine sau legume, puse pe o furculita inalta. Acesta era metoda principala prin care cei ce locuiau in Alpi consumau painea si branza in lunile de iarna.

fondue-mancare-elvetiana_51298541

Raclette

In lunile anotimpului rece, Raclette se prepara topind branza omonima pe gratar, cu straturi de cartofi, ceapa sau muraturi. Branza topita acopera restul ingredientelor ca o patura. E foarte delicios!

raclette_18863488

Bezea

Bezeaua de ou este un desert national elvetian numit Meringue si se pare ca a fost inventat de un bucatar italian in orasul Meiringen, in secolul 18. Partea buna pentru cei ingrijorati de silueta e ca acest desert este 100% fara grasimi, pentru ca inclusiv cele mai mici urme de grasime pot strica consistenta albusului de ou.

bezele_36334701

Tartiflette

Aceasta combinatie de cartofi feliati subtire, bacon afumat, ceapa caramelizata si branza Reblocohon este specifica zonei care are granita cu Franta. A fost creata pentru prima data in 1980 incercand sa urce vanzarile de branza (care dateaza din secolul 16) si a functionat. In prezent, majoritatea statiunilor de ski elvetiene servesc acest preparat.

tartiflette_65160699

 

Birchermuesli

Varianta elvetiana de muesli e putin diferita fata de ce mananci in mod normal la micul dejun, insa la fel de delicioasa. Se prepara inmuind peste noapte muesli impreuna cu fructele dorite, in lapte, iaurt sau piure de fructe si se consuma in mod normal la micul dejun, insa poate fi consumat si ca desert cu frisca peste.

musli-elvetian_44571481

Rosti

Acest preparat este facut din cartofi razuiti si amestecati cu branza, bacon sau diverse alte ingrediente, iar apoi prajiti in unt sau alta sursa de grasime, asemeni unor chiftele. Se mananca deseori ca garnitura pentru oua, carnati sau alte preparate locale.

hash-browns_17074908

 

Ciocolata elvetiana

Ceea ce face ca ciocolata elvetiana sa fie atat de delicioasa este laptele integral folosit cu untul de cacao. Partea buna e ca exista reglementari care fac ca ciocolata elvetiana sa poarte insemnul „facuta in Elvetia” doar atunci cand este facuta in interiorul tarii. Asadar ciocolatile facute dupa reteta elvetiana, dar in afara Elvetiei nu sunt luate in considerare.

ciocolata-elvetiana_30874173

Bundnemusstorte

Sa vorbim putin si despre patiserie. Bundnemusstorte e un desert cu aluat umplut cu nuci, frisca si zahar caramelizat. Se pare ca acest desert are variatii in preparare in functie de zona in care e facut. Este perfect pentru a fi consumat alaturi de o cana de cafea sau ceai.

prajitura-nuci-caramel_34783290

 

Alpermagronen

Din zona granitei cu Germania elvetienii au personalizat un preparat cu macaroane, in care au inclus toate ingredientele care le erau disponibile ciurdarilor si ciobanilor cand mergeau pe pasune in Alpi: branza, cartofi, ceapa, macaroane, lapte sau smantana si mere. Versiunea clasica este facuta prin stratificarea cartofilor cu macaroanele si laptele si branza, fiind coapte in cuptor si apoi servite cu inele de ceapa prajite si un sos de mar fiert peste.

macaroane-suedeze_36868301
Citeste si :  Cele mai bune alimente pentru circulatia sangelui. Au proprietati antiinflamatorii

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie