Cu toate acestea, micul dejun nu este o masa foarte importanta pentru portughezi. Acestia obisnuiesc sa consume alimente simple si usoare la micul dejun, pe care le servesc in mod normal acasa sau intr-o cafenea in drum spre munca. Asa cum ai banui, produsele de patiserie sunt foarte comune in Portugalia, fiind disponibile si ca semipreparate ce pot fi coapte acasa pentru a fi servite la micul dejun. In cazul in care produsele de patiserie nu sunt disponibile sau nu sunt pe gustul celor care servesc micul dejun, painea prajita cu gem, diverse creme sau alaturi de sunca este o optiune foarte obisnuita. Spre deosebire de majoritatea dintre noi, portughezii nu ung painea cu unt, iar atunci cand o asaza la masa, aceasta trebuie sa fie ori pe marginea farfuriei, ori asezata fix langa farfurie.
Bucataria portugheza prezinta mai rar dimineata ingredientele comune restului Europei, precum oua, carnati, bacon sau fasole. Aceasta discrepanta se explica datorita colonistilor care s-au intors din America.
In ceea ce priveste bautura preferata a portughezilor la prima masa a zilei, aceasta este in mod cert cafeaua, numita deseori „bica” dupa gura aparatului de cafea. Consuma aceasta bautura in diferite feluri, cele mai obisnuite metode de a consuma cafea fiind cu lapte, simpla, galao (o cafea cu spuma de lapte in proportie de trei sferturi spuma de lapte si un sfert cafea), a meia de leite (cafea si spuma de lapte in proportii egale; se traduce jumatate de lapte). In cazul in care cafeaua nu este bautura preferata, ceaiul se consuma cald si alaturi de lapte.
Cei mici prefera sa consume iaurturi, cereale cu lapte si lapte cu ciocolata dimineata, la micul dejun.
Micul dejun servit la pastelaria (patiserie, cafenea) este savurat, in special, in weekend, cand oamenii au timp sa se relaxeze pe o terasa pentru a consuma alimentele.
Sursa foto: Google.com