Micul dejun traditional austriac cuprinde de regula paine proaspata, unt, cafea, cereale, mezeluri (sunca sau carnati afumati numiti Speck sau Schinkenspeck), oua fierte, prajituri si alte produse de patiserie, gemuri si sucuri de fructe.
Turistii care viziteaza Austria sunt deja obisnuiti cu renumitul „Mic-dejun Vienez”, care este servit cel mai des in restaurantele si cafenelele austriece. De regula, acest tip de mic dejun este compus din dulceturi, cafea, unt si suc de fructe.
La micul dejun austriac mai putem intalni adeseori si salate de legume, facute de regula din rosii, varza, fasole, castraveti, porumb si alte verdeturi peste care se presara sare si se pune ulei de maslini si otet. Uneori, aceasta salata mai este completata cu bucati de branza sau cartofi fierti.
Surprinzator, ceaiul nu este o bautura foarte des intalnita la micul dejun austriac, cel putin nu in casele localnicilor. In hoteluri insa, ceaiul este servit ca alternativa la cafea. Sucul de fructe este foarte popular, cu precadere in randul copiilor.