08.04.2021
Topul celor mai frecvente mituri despre dieta si slabire! Merita sa le cunosti

Sari peste o masa, mananca doar salate, bea doar apa cu lamaie, evita cu orice pret cartofii si painea, nu manca mai mult de 3 ori pe zi si, mai ales, nu cumva sa existe seara in care jogging-ul sa fie exclus de pe lista ta de activitati. Cate dintre aceste indemnuri ai auzit pana acum in lupta cu kilogramele in plus?

Sunt convinsa ca cel putin jumatate. Ei bine, pentru ca astfel de mituri urbane circula nestingherite prin viu grai sau in mediul virtual, ne-am propus ca in cele ce urmeaza sa tratam 5 cele mai frecvente mituri despre curele de slabire si perceptii gresite despre dieta si alimentatie sanatoasa.

1. Cu cat mai putine mese, cu atat mai multe sanse de a slabi

Este complet falsa aceasta afirmatie. Organismul are nevoie de 5 mese pe zi pentru a functiona corespunzator. Problema apare insa in momentul in care anumite persoane transforma aceste 5 mese in adevarate festinuri culinare. Regula de baza: 3 mese principale (mic dejun, pranz, cina – dar nu mai tarziu de ora 7 seara) si 2 gustari intre mese. Toate alimentele trebuie sa aiba valoare nutritiva crescuta si sa confere energia pentru a face cu brio intregii zile. Daca vei sari peste una dintre mesele principale, vei manca mai mult la urmatoarele si astfel se va crea un dezechilibru iar greutatea ta nu va fi niciodata una constanta.

2. Mananca mai putin folosindu-te de farfuriile mici

Studiile stiintifice arata ca atunci cand consumam mancarea in farfurii de mari dimensiuni avem tendinta sa mancam mai mult din cauza faptului ca se creeaza o iluzie optica de micsorare de portiilor de mancare. De aceea este recomandata folosirea farfuriilor cu diametru scazut, astfel incat creierul sa perceapa ca este suficienta mancare cat sa ne saturam.

3. Carbohidratii sunt inamicii siluetei

Pe jumatate adevarat, s-ar putea spune. Carbohidratii sunt sursa principala de energie pentru organism, insa problema apare in momentul in care regimul alimentar se bazeaza pe consumul de carbohidrati simpli, cum este zaharul sau fructoza, despre care se stie ca pot contribui la depunerea kilogramelor si la dezechilibrul nivelului de zahar din sange. In schimb, carbohidratii complecsi, de tipul cerealelor, graului sau orezului, reprezinta o sursa excelenta de energie si contribuie la o buna digestie, prevenind inflamatia in corp si acumularea de colesterol pe peretii vaselor de sange.

4. Exercitiile cardio sunt cele mai eficiente pentru a scapa de kilograme

Este adevarat, exercitiile de tip cardio, solicitante, care implica toate grupele de muschi, precum mersul pe bicicleta, stepperul, alergarea pe banda, joggingul, inotul, voleiul etc., sunt singurele care te pot ajuta cu adevarat sa topesti grasimea care iti da batai de cap. Insa greutatea ta se va mentine atata vreme cat continui sa faci miscare si nu dai ragaz caloriilor sa-si faca de cap. Odata ce ai atins greutatea pe care ti-ai propus-o, poti trece la un alt nivel de miscare, mai usoara, si poti aborda terapia prin meditatie, yoga sau chiar ridicarea de greutati.

5. Dietele fade au cea mai mare rata de succes

Pe termen scurt, dietele restrictive, care presupun consumul de alimente fara pic de gust si fierturile ( cum ar fi de exemplu dieta South Beach, Atkins, dieta pe grupa de sange sau dieta cu indice glicemic scazut), te pot ajuta intr-adevar sa dai jos rapid kilogramele care te deranjeaza, insa pe termen lung acestea nu sunt o solutie, pentru ca organismul nu poate supravietui intr-un astfel de ritm al reducerii drastice de calorii. Majoritatea persoanelor se plictisesc rapid de acest gen de diete si nu le pot urma intocmai, ceea ce va duce la renuntare si la recastigarea acelor kilograme pierdute cu mult efort si muscat din buze. De asemenea, dietele care asigura un maximum de 800 de calorii pe zi sunt periculoase pentru ca pot duce la aritmii cardiace, afectiuni cu potential fatal pentru organism.

Citeste si :  Delicios! Sarmale de post cu orez si nuca in frunze de vita de vie
Articole din aceeasi categorie