31.05.2021
Mituri despre carne, grasimi, suplimente, indulcitori si vegetarianism

Alimentatia sanatoasa este un aspect al vietii care preocupa din ce in ce mai multa lume, la nivel mondial. E un trend important, pe care industria alimentara nu are cum sa-l ignore. Pe piata apar din ce in ce mai multe versiuni „sanatoase” ale alimentelor traditionale. Dar sunt, intr-adevar, acestea mai bune pentru organism?

Iata cateva mituri despre alimentatia sanatoasa.

Grasimile saturate ne provoaca boli de inima

Tot mai multe persoane se feresc de unt si lactate integrale si aleg variantele mai sarace in grasimi sau cremele tartinabile (margarina) obtinute pe cale industriala. E aceasta o alegere alimentara sanatoasa? Medicul britanic Tim Spector afirma ca este un fals mit. Insa recunoaste ca el insusi a cazut in capcana principiului mai sus enuntat si vreme de 6 luni a inlocuit untul cu o crema tartinabila. Un sondaj efectuat intre medicii britanici a relevat faptul ca, in proportie de 83%, acestia optau pentru lactate integrale si unt in loc de margarina.Dar trebuie mentionat totusi ca margarina de altadata nu mai e ce-a fost. Acum sunt folosite uleiuri vegetale la prepararea acestor creme tartinabile, precum ulei de in, de rapita, de floarea-soarelui, cu o cantitate mica de grasime vegetala de palmiere sau de cocos si cu apa. Aceste uleiuri contin acizi grasi omega 3 si omega 6.

Suplimentele cu vitamine imbunatatesc starea de sanatate si previn bolile

Din pacate, supraestimam enorm beneficiile suplimentelor alimentare si le subestimam riscurile, mai ales cand le luam ca pe bomboane, fara oprire si, mai ales, nejustificat. Realitatea este una pe care toti medicii o cunosc, insa putini o afirma public: alimentatia sanatoasa, cu multe legume si fructe, peste si mici cantitati de produse lactate si carne, si expunerea la soare satisfac in cazul a 99% din populatie toate necesitatile organismului. Cu toate acestea, exista situatii cand suplimentele cu vitamine si minerale pot fi indicate, cum este cazul pacientilor cu anumite afectiuni cronice (boli cardiace, renale, neoplazii). De asemenea, poate fi recomandata suplimentarea cu vitamine cand nu se acopera necesarul zilnic din alimentatie, cel mai frecvent in urmatoarele situatii: sarcina, lactatie, diete hipocalorice, hipoproteice, vegetarieni, intolerante sau alergii alimentare.

Alimentatia sanatoasa: indulcitorii la control 

In incercarea de a adopta o dieta cat mai sanatoasa si mai putin bogata caloric, multe persoane opteaza pentru bauturi fara zahar, considerate variante acceptabile, chiar si pentru o cura de slabire. Din nou, fals, afirma medicul britanic. Cu exceptia faptului ca produc mai putine carii dentare, nu exista studii relevante care sa confirme o astfel de idee, ba chiar din contra.

Carnea de orice fel e daunatoare

Sa fie oare asa? Teoria a aparut in anii 60, cand colesterolul din alimente a fost considerat cauza afectiunilor cardiace, insa teoria a fost ulterior demontata. Carnea contine apa, proteine, grasimi, un procent mic de carbohidrati, fier, zinc si vitamina B.

Alimentatia sanatoasa, veganismul si vegetarianismul

In ultimii ani, veganismul si vegetarianismul au castigat tot mai mult teren. Industria alimentara a inceput sa produca tot mai multe versiuni vegetale ale carnurilor, branzeturilor, iaurturilor si chiar inghetatelor. „Sa fie veganismul un elixir miraculos pentru noi si pentru planeta?” se intreaba Tim Spector. Medicul britanic citeaza studii de ultima ora pentru a trage concluzia ca „vegetarienii nu par sa aiba un risc mai mic de deces timpuriu comparativ cu consumatorii de carne”.

Vegetarianismul aduce beneficii care se resimt imediat mai ales daca este adoptat dupa o dieta bogata in carbohidrati rafinati, carne procesata si dulciuri. Insa, daca un astfel de regim nu este gandit asa cum trebuie, exista riscul carentei de vitamina B12 si fier, care sunt mai greu de obtinut din plante si cereale. Iar consumul suplimentelor de vitamine si minerale pentru a contracara aceste lipsuri nu sunt conforme cu un stil de viata sanatos.

Citeste si :  Ce mananca oamenii veseli? Alimente care stimuleaza buna dispozitie
Articole din aceeasi categorie