11.06.2021
Meniuri sanatoase pentru vara. Anotimpul in care ai toate verdeturile la dispozitie

Meniurile de vara necesita respectarea catorva reguli astfel incat sa va furnizeze toti nutrientii, fara sa va creeze disconfort. In primul rand, vara este anotimpul in care ai toate verdeturile la dispozitie. Singura regula in privinta fructelor si a legumelor este sa le diversifici zilnic. Dar chiar daca temperaturile vor fi cu adevarat mari, ai nevoie zilnic atat de proteine animale cat si de grasimi. In privinta grasimilor, cele mai bune sunt de origine vegetala.

Iata cateva meniuri sanatoase pentru vara:

Pesto cu gust de pin

Iata branzeturile pe care vara puteti sa le combinati, practic, fara limite. Un sos pesto peste o felie crocanta de paine de secara are un gust rupt din raiul grecesc sau italienesc. Aveti nevoie de 2 buchete de busuioc proaspat, de 30 g muguri de pin, 500 g de parmezan, usturoi verde, 50 ml de ulei de masline presat la rece. Pentru aceasta reteta, apelati la un mojar din piatra sau din lemn, in nici un caz din metale. Toate aceste ingrediente se oxideaza repede, asa ca e necesar sa le striviti cu lamaie, iar in compozitie sa existe si sare de mare, preferabil. Mai intai zbrobiti usturoiul impreuna cu mugurii de pin, pana cand se formeaza o pasta. Apoi taiati fin busuiocul, il stropiti cu lamaie si sare si il omogenizati in amestecul cu pin.

Apoi se adauga parmezanul si, la final, se toarna uleiul. Se amesteca bine. Se consuma pe felii subtiri de paine integrala. O singura regula e valabila in privinta sosului pesto. Acesta se face rapid si se consuma proaspat. Ingredientele se oxideaza repede si nu are rost sa mancati un produs alterat. Va imaginati insa ce calitate au sosurile pesto de la cutie, pe care le gasiti in supermarket. E absolut clar ca prezinta un continut exagerat de conservanti. Or tocmai vara bucurati-va de mancare proaspat preparata, usor de facut, inteligent combinata.

Fasole verde cu mix de verdeata

Fasolea verde cu verdeturi este un alt deliciu nutritiv. Se combina cu paine integrala din grau. In felul acesta, proteinele din cerealele integrala se mixeaza corect cu proteinele din leguminoase (fasole) si rezulta o combinatie completa de aminoacizi (subdiviziuni ale proteinelor) asemanatoare carnii sau oualor. Asadar aceasta e logica dupa care o salata de fasole verde se consuma cu o felie de paine integrala. Fiind vorba de un combinatie proteica nici macar nu va ingrasa, deci liber la paine! Iar gustul…

Fasolea verde, proaspat culeasa, se fierbe vine cu putina sare. Leguminoasele au nevoie de fierbere completa, spre deosebire de orice alta leguma. Organismul uman nu are enzime prin care sa le descompuna, daca le consumati crude. Dupa fierbere, se lasa la racit. In acest timp, taiati o legatura de patrunjel, una de marar, o legatura de busuioc si una de usturoi verde. Folositi inclusiv tulpinile patrunjelului si ale mararului. Amestecul de verdeturi se pune peste fasolea proaspat fiarta. Stropiti cu zeama unei lamai si cu ulei presat la rece, orice sortiment, dupa gust. Incepe explozia gusturilor.

Nici o vara fara midii!

Si nu ratati vara nici scoicile. Acum sunt mari, carnoase, spre deosebire de anotimpurile reci cand rareori gasiti midii de dimensiuni mari. Luati o oala cat mai mare, cu capac. Turnati o cana de apa si o cana de vin alb si lasati la fiert (oala acoperita de capac). Dupa fierbere, se rastoarna midiile curatate de alge in prealabil, se da focul la maximum si se pune capacul. Se tin 5 minute la fiert. In timpul in care vinul fierbe alaturi de apa, pregatiti verdeturile. O legatura din toate verdeturile din piata si neaparat o legatura de ceapa verde si una de usturoi.

Le taiati mici si le aruncati in scoici, la finalul celor 5 minute de fierbere pe focul dat la maximum. Se ia oala de pe aragaz, se amesteca bine cu o lingura de lemn, se pun in farfurii cat mai adanci. Veti gusta cel mai bun si mai nutritiv pranz din timpul verii. Midiile au cea mai mare concentatie de nutrienti posibila in natura. Iar acesta este motivul pentru care, mai mult de 5-6 ore, nu veti simti senzatia de foame. Organismul se bucura de toata explozia de nutrienti si se delecteaza folosindu-i.

Citeste si :  Andreea Raicu arata splendid la 43 de ani! Iata ce consuma vedeta pentru o gandire lucida si o silueta de invidiat
Articole din aceeasi categorie