28.04.2021
La Iasi a aparut painea din faina de greier. Cate insecte se pun intr-o franzela? „Are un gust foarte bun”

La Iasi s-a copt prima paine din faina de greier din Romania, iar cei care au facut-o spun ca are un gust foarte bun. Deocamdata, painea din greieri nu va fi disponibila pentru populatie, fiind doar in starea de testare.

Prima paine din faina de greier din Romania a fost coapta in laboratorul de panificatie al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi. Este vorba despre un proiect al Otiliei Cristina Murariu, sef de lucrari, doctor la Universitatea de Agronomie, Domeniul Ingineria Produselor Alimentare.

La o franzela se pun aproximativ 70 de greieri, ceea ce inseamna cam 3% din ingrediente. Expertii spun ca greierii au un gust destul de neutru, asa ca nu influenteaza prea mult.

Are gust de paine obisnuita, dar valoarea nutritionala este foarte mare si este mare si continutul de proteine. 70% din greier reprezinta proteine si vitamine, fier, calciu.

Un kilogram de faina de greier costa 23 de roni.

„Painea din faina greier este reprezentata de un produs obtinut din faina alba de griu prin utilizarea unui adaos de faina de greier intr-un procent de 3% alaturi de maia naturala obtinuta din fermentatie naturala din fructe. Si bineinteles apa si sare. Faina de greier nu contine gluten iar in combinatie cu unele materii prime din aceeasi categorie ar putea fi consumata de persoanele care au intoleranta la gluten. Punctul de plecare al acestei idei a fost in 2011 cand am participat impreuna cu unii cercetatori din Italia la determinarea continutului de proteine si aminoacizi din unele insecte.Acum am observat ca greierii au un gust neutru iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificatie consta intr-o inchidere usoara a culorii. Pentru populatie nu va fi disponibila. Ne aflam in faza de testare. Am produs aceasta piine in premiera. Faina este accesibila. 23 de lei kilogramul. O comandam din alte tari. Are un gust foarte bun”, a declarat Otilia Cristina Murariu.

In anii 2000, ONU anunta ca insectele sunt viitorul in materie de mancare, pentru ca sunt hranitoare si cresterea lor polueaza mai putin. In anul 2017 Finlanda a inceput sa se vanda painea cu insecte. Producatorii au dat asigurari ca, daca nu stii, nu simti nicio diferenta. In schimb, spun ei, este mult mai hranitoare.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a decis in ianuarie ca viermele de faina este sigur pentru consumul uman, atat ca atare cat si ca aditiv pudra.

Citeste si :  Iti mai amintesti de mirosul si gustul painii aburinde scoase din cuptor? Afla secretul celei mai puhave si gustoase paini, coapte dupa reteta bunicii - VIDEO
Articole din aceeasi categorie