29.04.2021
Invinge insomnia prin alimentatie

Viata stresanta, vremea nefavorabila, consumul excesiv de cafea sau regimul dezordonat de viata duc la aparitia insomniei. Si pentru ca medicamentele destinate acestei afectiuni pot avea efecte nocive, incearca sa combati insomnia prin alimentatie.

Pentru a rezolva aceasta problema, unele persoane apeleaza la somnifere, dar metoda nu este cea mai indicata. In cazul in care suferi de insomnie pe parcursul unei perioade indelungate este bine sa te adresezi unui specialist, iar daca ai insomnie o perioada scurta de timp, alimentatia poate fi un remediu excelent. Ea prezinta o importanta deosebita in profilaxia si tratamentul insomniei, rezultatul fiind un somn mai bun. Asadar, anumite alimente ajuta la inducerea somnului, in timp ce altele il inhiba.

Pe lista alimentelor care te vor ajuta sa adormi mai usor se afla legumele cu frunze verzi, dar si zarzavaturile. Salata verde este un alt antidot impotriva insomniei, datorita unor substante care sunt prezente in compozitia sa. Astfel, salata verde trebuie sa se regaseasca constant in cina zilnica, alaturi de legume si peste. Cerealele integrale, precum orezul brun sau ovazul, dar si ciupercile, fructele sau semintele sunt surse bogate de carbohidrati complecsi care au un efect sedativ.

La fel de bune „somnifere” sunt si supele de legume, cartofii fierti sau copti ori fasolea, soia sau mazarea. Inca din cele mai vechi timpuri, un remediu excelent impotriva insomniei este laptele dulce. Astfel, un pahar cu lapte baut seara, inainte de culcare, induce somnul si previne trezirea pe timpul noptii.

Un exemplu de meniu pentru cina poate sa contina carne usoara de pui, ton sau curcan, un pahar cu lapte dulce si paine integrala. Din gama de bauturi care induc somnul fac parte ceaiurile de plante sau sucurile naturale proaspete din legume sau fructe. Si anumite condimente sau verdeturi sunt recomandate persoanelor care sufera de insomnie. Asadar, incearca sa consumi cat mai des: patrunjel, marar, leustean, telina, tarhon, menta, busuioc, lamaie, otet de mere, ceapa, usturoi, ghimbir, hrean, cimbru, boabe de mustar, coriandru, dafin sau scortisoara.

Ca indulcitori, impotriva insomiei sunt recomandate mierea sau zaharul brun nerafinat, iar uleiurile indicate sunt cele presate la rece, de masline, de floarea-soarelui, de dovleac sau de susan. Iata si cateva sugestii pentru gustari care te vor ajuta sa ai un somn linistit si odihnitor: oua cu paine prajita, paine de cereale integrale cu fasole, cereale neindulcite cu lapte de soia sau orez cu linte.

Nu consuma niciodata inainte de somn aceste alimente: ceaiul negru, cafeaua, ciocolata, alcoolul, alimentele conservate, sarea si zaharul in exces, precum si alimentele care contin aditivi alimentari. Ele iti vor speria somnul si nu vei putea sa dormi.

Citeste si :  La Iasi a aparut painea din faina de greier. Cate insecte se pun intr-o franzela? „Are un gust foarte bun”

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie