16.02.2021
In ce cantitati e sanatos sa o consumi carnea rosie? Aceasta nu are o reputatie buna

Carnea rosie nu a avut intotdeauna o reputatie buna, iar unele studii indica faptul ca reducerea consumului de carne rosie este benefica pentru sanatate. Cu toate astea, Organizatia Mondiala a Sanatatii claseaza carnea procesata ca fiind un produs carcinogen, iar carnea rosie se numara pe lista. Asadar, cum si in ce cantitate o consumam?

Carnea rosie: ce se clasifica in aceasta categorie?

Exista trei categorii de care trebuie sa tinem cont. Pe langa carnea de vita, mai avem si carnea de miel, vitel, vanat si carnea de capra. Carnea de porc este de cele mai multe ori considerata carne rosie din punct de vedere nutritional. O categorie este si cea de carne tocata, care contine foarte multa grasime si pe care o folosim la hamburger, de exemplu. Mai apoi, este carnea procesata, care nu este deloc sanatoasa din cauza cantitatii de sare pe care o contine si a substantelor adaugate. In final, avem carnea sub forma ei naturala, care nu este procesata.

De ce nu este carnea rosie buna pentru sanatate?

Compusii care se gasesc in carnea rosie pot produce inflamatii si iritatii la nivelul tesuturilor. Este vorba de o iritatie minora, dar care in timp poate duce la diferite probleme de sanatate precum ateroscleroza, infarct sau accident vascular cerebral. Consumul zilnic de carne rosie tripleaza riscul de creare de trimethylamine N-oxid, un compus organic asociat riscului crescut de boli cardiovasculare. Continutul proteic de carne este o problema pentru ca nu poate fi asimilat asa cum este asimilata proteina vegetala. Studiile arata ca un continut crescut de carne rosie sau carne procesata este asociat riscului crescut de boli cardiovasculare, cancer si diabet. Un alt aspect negativ tine si de cantitatea de grasime, care duce la blocarea arterelor, iar astfel apar ateroscleroza si alte boli.

Cata carne rosie este sanatos sa consumi?

Depinde de tipul de carne rosie pentru care optezi. Carnea procesata sau cea tocata trebuie evitata. In schimb, poti consuma carne de pui, curcan sau peste. Dar daca vrei neaparat sa mananci carne rosie, nutritionistii sugereaza sa nu consumi mai mult de 85g pe zi si mai putin de 600g pe saptamana. World Cancer Research Fund, recomanda cel mult trei portii pe saptamana.

Citeste si :  Marinada pentru carne. Cum se prepara si cat timp se lasa carnea la marinat
Articole din aceeasi categorie