05.03.2021
In cat timp iese alcoolul din organism in functie de bautura? 250 ml de vin consumat in jumatate de ora va fi eliminat din organism in aproximativ 2 ore si 40 de minute

Alcoolul ajunge in corpului uman (ficat, rinichi, plamani si creier) in doar cateva minute de la consumarea lui, datorita vitezei de circulatie a sangelui. In acest caz, valoarea maxima a alcoolemiei poate fi atinsa in doar jumatate de ora. Daca ai mancat inainte, metabolismul tau este mai lent, deci alcoolul va fi mai greu de eliminat.

Tocmai pentru ca ne place si il consumam in mod constant, este important sa intelegem ciclul alcoolului in organism, dar si efectele pe care le poate avea de la o persoana la alta.

Alcoolul nu are acelasi efect asupra tuturor persoanelor, chiar daca discutam despre aceeasi cantitate si despre acelasi tip de bautura. Concentratia de alcool din sange poate varia in functie de mai multi factori:

- Varsta - pe masura ce inaintezi in varsta, alcoolul e procesat cu mai multa dificultate de ficat si, in consecinta, este eliminat cu intarziere din organism.

- Greutatea - in general, persoanele care au o greutate mai mare au o concentratie de alcool in sange mai mica decat cele cu o greutate redusa. Acesta este si motivul pentru care alcoolul are un efect mai pronuntat asupra celor slabi.

- Sexul - alcoolul este metabolizat diferit la femei si la barbati. Femeile au mai putine enzime folosite la metabolizarea alcoolului decat barbatii, acesta fiind si motivul pentru care bauturile consumate rezista mai multa vreme in sistemul lor.

Timpul in care alcoolul e complet eliminat din organism difera de la o persoana la alta, chiar si asa, in ceea ce priveste iesirea totala a alcoolului din sange, exista cateva standarde pentru persoanele cu o greutate normala in raport cu inaltimea lor:

- Un pahar mare (250 ml) de vin este complet eliminat din sistem in aproximativ trei ore;

- O halba de bere (500 ml) este complet eliminata din sistem in aproximativ doua ore;

- Un shot de tequila (30 ml) este complet eliminat din sistem in aproximativ o ora;

- Un pahar de 100 ml bautura spirtoasa (votca, rom etc.) este complet eliminat din sistem in aproximativ patru ore.

Recuperarea completa a organismului tau dupa consumarea unor cantitati mari de alcool poate sa dureze chiar si mai mult de 48 de ore.

Citeste si :  Imbunatateste-ti sistemul imunitar cu Vitamina D! 10 alimente care o contin

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie