09.06.2021
Curiozitati pe care nu le stiai despre inghetata - cel mai preferat desert in zilele toride

A venit vara si gandul ne fuge la inghetata, despre care multi spun ca este plina de calorii si deloc sanatoasa. Inghetata, in cantitati moderate, este desertul potrivit si chiar preferat comparativ cu altele, in zilele calde.

Pe langa faptul ca este delicioasa, colorata si aromata, inghetata ascunde si catevea lucruri interesante, pe care ar trebui sa le cunosti:

1. Prima inghetata a fost facuta in China, in jurul anului 100, si continea gheata, lapte de bivolita, faina si camfor.

2. Inghetata era prezenta si in Grecia antica, iar Alexandru cel Mare consuma adesea un amestec de gheata indulcita cu miere si nectar.

3. Cea mai populara aroma de inghetata in lume este vanilia. Este urmata de aroma de ciocolata si cea de capsune. 

4. E nevoie sa lingi de 50 de ori o cupa de inghetata ca sa o termini.

5. Pe langa aromele clasice, producatorii de inghetata au scos pe piata si arome mai putin obisnuite: ardei iute, usturoi, bere, avocado, branza cu mucegai sau bacon.

6. Cel mai mare cornet cu inghetata din lume a fost pregatit in Marea Britanie, la Gloucester, in 2012. Intreaga inghetata masura mai mult de 4 metri in inaltime si cantarea o tona. A fost nevoie de o luna intreaga ca sa fie inghetata la congelator.

7. Cercetatorii au demonstat ca inghetata ne face mai fericiti. Asta pentru ca atunci cand mancam inghetata este activata o parte din zona frontala a creierului, asociata cu fericirea.

8. Cei mai mari consumatori de inghetata sunt neo-zeelandezii. Acestia mananca 28.4 litri de inghetata pe cap de locuitor. Sunt urmati de americani si australieni. La polul opus, cel mai mic consum se inregistreaza in India si Indonezia.

Asadar, inghetata este mai mult decat un deliciu de vara, aceasta devenind poveste, istorie si stiinta a gustului copilariei. Savureaz-o oricand ai ocazia!

Citeste si :  Bucura-te de vara si savureaza alimente sanatoase. Afla cate calorii contin fructele tale preferate

Sursa foto:Google.com

Articole din aceeasi categorie