30.03.2021
Cum slabesti fara sa te infometezi, fara sa numeri caloriile si de ce nu e bine sa mananci dupa ora 8 seara

Scaderea in greutate nu este un lucru foarte simplu si la indemana. Daca ar fi asa, cu totii am fi slabi si sanatosi. Majoritatea dintre noi asociem scaderea in greutate cu dieta, adica restrictie si, implicit, foame. Este cum nu se poate mai nefiziologic, intrucat creierul, prin fenomenul de termoreglare, reduce temperatura si, implicit, rata metabolica.

Trebuie sa mancam ca sa scadem in greutate, dar combinand corect alimentele si la orele potrivite. Adica, ceea ce este bogat caloric consumam in prima parte a zilei si ceea ce este sarac caloric in partea a doua. Nu exista cineva care sa scada in greutate fara sa consume proteine, mai precis aproximativ 1,5 grame de proteina kg/corp. Totodata, nivelul de carbohidrati si grasimi trebuie sa fie redus, dar nu exista reguli generale, fiecare persoana trebuie abordata individual.

Fugim de proteine ca de „necuratul”, dar nu suntem deloc deranjati de dulciuri si grasimi. Papilele gustative se „hipertrofiaza” raportat la obisnuintele alimentare si la gustul preponderent. Mancam dulce, vom cauta dulce!

Mancam mancare? Nu, nici vorba, mancam nutrient! Adica proteine, lipide/grasimi, glucide/carbohidrati, vitamine si minerale.

Sigur ca nu este la indemana sa comandam la restaurant o proteina cu vitamine, dar nu este nicio filosofie sa identificam ce consumam in farfurie. Astfel:

PROTEINE – carnea alba sau rosie, lactatele fermentate (iaurt si branza slaba), oul, lintea verde, fasolea verde, fasolea boabe de culoare neagra, ciupercile

CARBOHIDRATI – painea integrala/neagra, pastele integrale, cerealele integrale, dar si produsele dulci rafinate, cum ar fi prajiturile. Fructele contin fructoza, tot o forma de carbohidrat!

GRASIMI – de origine animala, adica din carne, branza sau ou, si de origine vegetala, adica uleiuri presate la rece sau samburi – nuci, migdale.

Pe termen lung, este fundamental sa intelegem ce consumam in farfurie, pentru ca stilul de viata sanatos porneste de la ce mananc si cum ma misc. A indesa in gura orice, doar pentru senzatia obositoare de plin, nu reprezinta o solutie pentru nimeni.

Masuram portiile si caloriile?

Nu, nu este necesar! Sunt putine patologiile care necesita masurarea caloriilor. In rest, putem masura cu mana, palma, ceasca, farfuria, cana! Omul modern nu poate masura portii si calorii, mai ales daca se afla intr-o stare de sanatate aparenta, adica nu-l doare nimic. Totodata, pentru scaderea in greutate, farfuria trebuie sa contina trei sferturi proteina si un sfert legume de culoare verde – de exemplu, peste alb cu broccoli, curcan cu varza, omleta cu spanac.

Conteaza ora mesei?

Nu, nu conteaza, exceptie face ora ultimei mese, adica nu trebuie sa depasim ora 8 seara! De ce? Pentru ca metabolismul este adaptat locului unde ne-am nascut sau traim si perioadelor zilei. In prima parte a zilei, metabolismul este accelerat, avem nevoie de alimente pentru a putea indeplini activitatile zilnice, iar incepand cu ora 14 incepe sa scada pana la ora 22, cand „inchide”. Tocmai de aceea, singura ora importanta pentru masa este ora cinei – ora 8 seara, avand nevoie de minimum 2 ore pentru a metaboliza ceea ce am consumat si sa avem un somn odihnitor cu o buna digestie.

Cate mese trebuie sa mananc/zi?

In principiu, 3 mese principale si 2 gustari, dar meniul se stabileste individual. 

 

Nimeni nu se ingrasa pentru ca mananca, ci din motivul pentru care mananca. Iar de aici lucrurile pot derapa in orice directie. In fapt, compulsia reprezinta lupta dintre ratiune si emotie, castigate firesc de emotie in marea majoritate a cazurilor.  Asa ca, mancati ce trebuie pentru a scadea in greutate. Farfuria trebuie construita corect si adaptat, iar aici este treaba specialistului.

Mancati echilibrat, cu preponderenta catre proteine, vitamine si minerale pentru a scadea in greutate, reduceti la maximum carbohidratii rafinati si echilibrati grasimile de orice fel. Faceti miscare adecvat, putin si zilnic si nu incepeti cu miscarea atunci cand doriti sa scadeti in greutate – alimentatia face 70%, iar miscarea 30%.

Citeste si :  Este mancarea favorita a prezentatoarei Teo Trandafir! Vedeta a dezvaluit reteta - e atat de simpla
Articole din aceeasi categorie