Printre cele mai obisnuite preparate de mic dejun se numara si terciul de ovaz, preparat cu fulgi de ovaz, lapte sau apa fierbinte, peste care se presara zahar, stafide, nuci sau unt. Acest preparat poarta numele de hafragrautur si se serveste cald.
Datorita faptului ca aceasta tara are o iarna grea, cu nopti extrem de lungi si foarte putina lumina pe parcursul zilelor, atat cei mici, cat si cei mari obisnuiesc sa consume ulei din ficat de cod (lysi) pentru a absorbi omega-3, dar si vitamina D, pe care islandezii nu o pot absorbi din expunerea la soare in cantitati suficiente. Gustul acestui ulei nu este tocmai placut, motiv pentru care majoritatea oamenilor consuma cate o lingurita plina cu acesta, insa exista si oameni care il beau direct din flaconul in care il pastreaza. Acest ulei este deosebit de benefic, mai ales in timpul iernii, cand cea mai mare parte a timpului este petrecuta in intuneric.
Pe langa fulgii de ovaz, islandezii mai obisnuiesc sa serveasca la micul dejun ficat, carnati, omlete, paine, branza si pate de miel. Totodata, acestia prepara si cateva delicatese care sunt apreciate si in strainatate. Printre acestea se numara hot dog-ul cu carne de miel si un mustar maro, specific Islandei sau skyr, o branza moale, cu o consistenta asemanatoare unui iaurt, pe care islandezii o consuma de una singura, alaturi de ovaz, ca o bautura sau chiar ca si topping pentru diverse alte preparate. Daca vrei sa gusti si un desert alaturi de masa de dimineata, este foarte probabil ca acesta sa contina lemn dulce negru (black licorice).
In ceea ce priveste bauturile, cele mai frecvent intalnite sunt ceaiul, cafeaua si sucul de fructe. In acest aspect, Islanda nu se diferentiaza foarte mult de alte tari.