31.03.2021
Ce spun nutritionistii? Principiile de baza ale alimentatiei sanatoase

Nutritionistii au identificat sase principii ale alimentatiei sanatoase pe care ar trebui sa le aplici si tu daca iti doresti un corp tonifiat si suplu. 

Nu fa exces de mancare sanatoasa

Studiile arata ca oamenii au tendinta de a manca mai mult, daca ei considera ca mancarea e sanatoasa. Cei cu probleme de greutate consuma produse de calitate. Din jurnalele alimentare ale nutritionistului Julie Hapton s-a aflat ca oamenii mananca multe fructe si legume, proteine, grasimi sanatoase si carbohidrati de calitate. Portiile oricum sunt prea mari, e usor sa te supraalimentezi fara sa realizezi. Si hrana sanatoasa ingrasa, daca e prea multa. Daca va regasiti in aceste probleme, atentie mare la cat mancati.

Concentreaza-te pe progres, nu pe a fi perfect

Alimentatia corecta este o calatorie lunga, unde nu puteti trisa. Juie spune ca, din punctul de vedere al nutritionistului, toti oamenii triseaza, la un anume punct. Insa nu e o tragedie daca ”derapajele” sunt controlate. Cei atenti la cat mananca vor putea reveni rapid, chiar si dupa o perioada de ”trisare”. Bolile de inima sau diabetul de tip 2 nu apar daca ai exagerat o perioada scurta, ci pentru ca ai renuntat sa te preocupe stilul sanatos de viata, iar daca nici nu faci miscare sau fumezi, e si mai grav.

Mintea te poate ajuta

Stiai ca iei cel putin 200 de decizii alimentare zilnic? Daca lasi aceste alegeri la voia intamplarii, te privezi de puterea decizionala si e posibil sa mananci mai mult. Un plan te va limita si iti va testa ambitia. Un nou studiu a aparut si se concentreaza pe deciziile alimentare si cum sa luam in calcul cele mai sanatoase variante, ca vointa sa se pastreze pe durata intregii zile. Pentru a reusi asta, iata ce recomanda cercetatorii: dormiti corespunzator. Daca nu aveti suficiente ore de somn, va slabeste vointa si sunteti mai predispusi la alegeri alimentare proaste. Pastrati curatenia in bucatarie, iar la vedere tineti ce e mai sanatos.

Legumele trebuie sa fie prioritare

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 90% dintre americani nu consuma portia zilnica recomandata de fructe si legume, adica 2 masuri de fructe si 3 masuri de legume pe zi. Un meniu bogat in vegetale va aduce un aport de fibre si vitamine si va tine foamea in frau. Indiferent ce plan alimentar urmezi, straduieste-te ca jumatate din fiecare portie pe care o consumi sa fie ocupata de vegetale. Sunt acceptate si variantele la conserva.

Suplimentele nu rezolva totul

Specialistii spun ca mai bine de jumatate din populatia americana foloseste suplimente alimentare, insa nu exista suficiente dovezi ca imbunatatesc sanatatea, ci dimpotriva! In unele cazuri, pot creste riscul de boala. Nutritionistul spune ca, in toata cariera, s-a confruntat cu multe suplimente catalogate miraculoase, care sporesc energia, te scapa de grasimea abdominala, iti mentin creierul in forma si poate chiar vindeca anumite boli cronice. Intrucat fabricantii nu au obligatia de a dovedi eficacitatea inaintea vanzarii suplimentelor, nu exista o garantie a eficientei lor. Este mult mai indicat sa te indrepti spre legume si hrana sanatoasa, care iti ofera nutrienti adevarati.

Nu elimina carbohidratii de calitate

Ultima moda este sa mananci fara carbohidrati. Nutritionistul Julie Upton spune ca a invatat de-a lungul anilor ca acest stil alimentar este greu de urmat, intrucat organismul isi cere zilnic portia de carbohidrati. Conteaza calitatea lor. Cei din prajituri si sucuri nu sunt la fel cu cei din fasole si orez brun. Bucura-te de carbohidratii integrali din fructe, legume, cereale integrale pentru a trai mai mult si a avea o greutate normala.

Citeste si :  6 alimente bogate in vitamina E care nu ar trebui sa lipseasca de la masa
Articole din aceeasi categorie