11.06.2021
Ce semnificatie au poftele si cum le poti controla. Unii oameni ar manca tot timpul snackuri sarate, chipsuri sau covrigei

Cu siguranta, ai momente cand iti este pofta de ceva ducle, ceva sarat, ceva nesanatos sau chiar de o bautura delicioasa. Apare asa din senin si nu te lasa pana nu iti implinesti pofta. Insa, ce reprezinta fiecare pofta in parte, care sunt cerintele organismului si cum te poti lupta cu ele, afla mai jos.

1. Pofta de alimente grase/grasimi.

Daca vrei branza, mancare prajita sau orice altceva bogat in grasimi, ar putea fi un semnal ca organismul are nevoie de mai multi acizi grasi esentiali. Ii poti obtine din alimente sanatoase precum: peste gras (macrou, somon), oua intregi sau avocado.

2. Pofta de carbohidrati.

Daca vrei sa mananci carbohidrati (paine, paste, cartofi), acesta este un semn ca ai nevoie de energie, mai ales daca tii o dieta. Nu te ingrijora, e un lucru firesc, deoarece un dezechilibru energetic (un consum mare de energie in raport cu un numar redus de calorii) este singurul mod de a pierde in greutate. Poftele de glucide (dulciuri) insa pot indica fluctuatii ale glicemiei. Completeaza-ti dieta cu alimente bogate in carbohidrati complecsi precum leguminoasele si cerelale integrale, dar si cu alimente bogate in fibre: varza, broccoli, banane.

3. Pofta de zahar

Zaharul este o pofta dificil de gestionat. Este un aliment total de substante nutritive esentiale, ceea ce inseamna ca organismul tau nu are nevoie de hrana. Cel mai probabil, corpul iti cere o „portie” rapida de energie (zaharul contine glucide in proportie de 100%). Incearca sa gestionezi „criza”, consumand fructe, mai ales fructe de padure, in combinatie cu proteine (iaurt, branza de vaci), pentru o senzatie de satietate. In plus, bea putina apa. Expertii cred ca pofta de zahar apare cand suntem usor deshidratati.

4. Pofta de alimente sarate

Unii oameni ar manca tot timpul snackuri sarate, chipsuri, covrigei etc. Aceasta dorinta este legata de stres, deshidratare sau un dezechilibru. Daca nu reusesti sa te abtii de la a rontai tot timpul, poti opta pentru o gustare sanatoasa cum ar fi nuci, migdale sau chiar floricele.

5. Pofta de ciocolata

Ciocolata este o combinatie de grasimi si carbohidrati, dar contine, de asemenea, vitamine si minerale (din pudra de cacao si unt de cacao). Deci corpul tau ar putea cere magneziu, crom sau vitamina B, precum si grasimi esentiale. Incearca migdalele (contin magneziu) sau ciocolata neagra, cu minimum 70% cacao. Vei obtine ceea de ce organismul tau are nevoie si iti vei satisface si dorinta de ciocolata.

Citeste si :  Iti este pofta de ceva proaspat si rece? Barmenul Iurii Carabadji iti arata cum se prepara cocktailuri delicioase - VIDEO

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie