23.09.2020
Ce preparat culinar ii trezeste amintiri interpretului Ionel Istrati. „Acasa la noi se face la cuptor cu lemne. Nimic in lume nu-i mai gustos”

Este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati interpreti din Republica Moldova. Pe langa pasiunea sa de a canta, uneori, Ionel Istrati isi bucura fanii cu retete spectaculoase. Melancolic si foarte emotionat, tanarul ne-a povestit despre mancarea care il duce cu gandul in copilaria sa frumoasa. Vezi mai jos cum pregateste painea in familia interpretului.

Este foarte atasat de familia lui, in special, de mama care ii este un exemplu in bucatarie. Adora sa gateasca impreuna si o fac foarte des. Ionel Istrati ne-a dezvaluiti reteta pe care o pregateste des in familie si ii aminteste de cei mai frumosi ani ai copilariei.„Sfinte timpuri! Nimic in lume nu-i mai gustos decat o bucata de paine aburinda, scoasa din cuptor.”

Pentru ca painea este simbolul casei parinteste si a lucrurilor sfinte, interpretul povesteste cum pregatea aceasta bunatate cand era mai mic. „Insusi procesul parca ii mobiliza pe toti: tata - cu grija fainii, mama framanta, iar copiii, mirati de cresterea aluatului. Apoi, ce miros!"

Reteta dupa care pegateste paine este mostenita de la mama si bunica. „Acasa la noi se face la cuptor cu lemne, iar mama face paine pentru 2 saptamani (vreo 6 bucati). Evident eu o ajut.”

Iata cum descrie interpretul tot procesul:

„Ingredientele sunt urmatoarele:

- 1 kg faina;

- 10 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata;

- 2 lingurite sare;

- 2 lingurite zahar;

- 50 ml ulei;

- 650 ml apa calduta.

Cantitatile de ingrediente este pentru 2-3 paini, de marimea tavilor de cozonac. La fel se pot adauga si alte tipuri de faina, ca sa o faceti mai sanatoasa si dietetica - faina alba, faina de secara, de tarate, neagra, seminte de in si susan macinate. Daca o preferati alba puneti toata faina sa fie alba, de fapt reteta de paine de casa de la mama asa este, numai cu faina alba."

 

Ionel Istrati adora traditiile minunate ale neamului nostru, de aceea a ales sa impartaseasca cu noi reteta sfintei paini. Arata foarte bine, nu-i asa?

Citeste si :  Despre poftele in timpul sarcinii si alimentatia copiilor. Svetlana Sainsus: „Le permit sa isi indeplineasca orice pofta culinara chiar de mi se pare nesanatoasa, dar nu facem abuz.”

Surse foto: Arhiva personala; Google.com

Articole din aceeasi categorie