Iarna suntem mai mult atrasi de dulcuri. Motivul pentru acest lucru este in timpul posomorat si in incercarea de a iti imbunatati macar cumva starea de spirit. Cu toate acestea, nu este un secret faptul ca zaharul dauneaza organismului nostru: printre altele, el afecteaza negativ echilibrul microflorei intestinale, care joaca rolul uneia dintre cele mai serioase bariere in calea patrunderii bacteriilor si a virusilor daunatori in organismul nostru. Prin urmare, daca doresti sa eviti bolile pe timp de iarna, trebuie sa minimizezi zaharul.
Legumele fara amidon, dimpotriva, vor aduce beneficii intestinelor tale.
Te sfatuim sa incluzi in alimentatia ta dovlecelul, adreiul gras, salata verde si fasolele verzi. Acestea sunt bogate in fibre, care este, fara indoiala, cel mai sanatos aliment pentru intestinele tale. Atentie la culoarea legumelor pe care le consumi: in functie de nuanta, acestea contin diferiti fitonutrienti si minerale. Deci, cu cat dieta ta devine mai variata, cu atat sanatatea ta va fi mai buna. Desigur, nu trebuie sa uitam nici de somnul de calitate, de activitatea fizica si de rutina zilnica. Toate acestea ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Merele
Este greu de imaginat un sezon rece fara o tarta fierbinte cu aroma de mar si scortisoara. Dar placinta nu este singurul mod de a folosi merele. Acestea pot fi consumate si crude, uscate sau adaugate in salate si compoturi. Cercetarile arata ca merele ajuta la prevenirea bolii Alzheimer, intaresc dintii, imbunatatesc sanatatea cardiovasculara si reduc riscul de diabet. Iar antioxidantii care ii contin ajuta la lupta impotriva virusilor si bacteriilor - exact ceea ce ai nevoie in sezonul racelilor! In plus, merele se pastreaza mult timp si le gasesti la vanzare pe tot parcursul anului.
Feijoa sau Acca sellowiana
Acest fruct exotic ajunge pe rafturile magazinelor la sfarsitul toamnei si ramane disponibil pe tot parcursul iernii. Acestea sunt bogate in calciu, cupru, fier, zinc si alti nutrienti. In plus, feijoa contine flavonoide, care sunt indicate pentru prevenirea bolilor grave, inclusiv a cancerului. Si, desigur, feijoa este o sursa de neinlocuit de fibre si vitamina C. Cand sunt coapte, acestea sunt intotdeauna de culoare verde inchis si o aroma delicata. Feijoa nu poate fi pastrata mult timp: gustul acestor exotice se deterioreaza dupa 2-3 zile, chiar daca aspectul lor ramane neschimbat. Feijoa se consuma cel mai bine in forma cruda, desi aceste fructe sunt bune si pentru a face dulceturi si compoturi din ele.
Kaki
Acest fruct portocaliu poate fi gasit in orice magazin in timpul sezonului rece. Kaki are un efect bun asupra sistemului nervos, este bun pentru inima si are un efect tonic. Asadar, daca iti doresti sa ai energie pentru toata iarna, aprovizioneaza-te cu kaki. Apropo, acest fruct se potriveste perfect si pentru a face deserturi din el, desi un beneficiu mai bun acesta il are in forma curda.
Rodia
Rodiile apar pe rafturile magazinelor toamna si raman pe ele toata iarna. Si acesta este o adevarata comoara de vitamine, de care organismul nostru are atat de nevoie in sezonul rece. Pe langa continutul ridicat de nutrienti, inclusiv folati si potasiu, beneficiul rodiei este ca este atat un fruct dulce, cat si sarac in calorii, astfel incat poate fi consumat chiar si de cei care tin dieta.
Curmale
Cel mai bun si sanatos desert. Curmalele sunt bogate in fibre, potasiu si antioxidanti. Dar exista foarte putina grasime in ele, asa ca, cateva curmale pot fi consumate chiar si dupa sase. S-a demonstrat ca imbunatatesc memoria si accelereaza functiile creierului: o proprietate foarte utila pentru zilele reci, cand ne dorim cel mai mult sa hibernam.