08.06.2021
Ce este bine sa stii despre alimentele mucegaite. Iata cand trebuie sa le mananci

Mucegaiul se formeaza peste tot. Fie ca vorbim despre alimente sau despre peretii unei incaperi, acesta apare atunci cand nu sunt indeplinite anumite conditii. Trebuie insa sa stii un singur lucru: in ceea ce priveste alimentele, numai in unele cazuri este in regula sa le mai consumi daca a aparut mucegaiul. Este bine sa ai informatiile corecte pentru a nu-ti pune sanatatea in pericol.

Alimentele cu un continut mare de apa nu trebuie mancate daca au fost atinse de mucegai, dar alimente precum cele care au in reteta unele tipuri de mucegai, precum branza Gorgonzola sau Roquefort este perfect in regula sa le consumi fara sa te gandesti la consecinte. Pentru a elucida misterul asupra acestui subiect, iti propunem in continuare o lista cu alimente pe care este in regula sa le consumi mucegaite, precum si o lista pe care trebuie sa le arunci negresit.

Branza tare este un aliment pe care pot aparea urme de mucegai la suprafata. Specialistii spun ca este putin probabil ca mucegaiul sa patrunda la interior, asa ca daca tai bucata afectata (2,5 cm in jurul mucegaiului, interior, exterior si margini) este in regula sa consumi ce a mai ramas. Dupa aceasta operatiune infasoara branza in folie alimentara si pastreaza-o in frigider la temperaturi cuprinse intre 1 si 7 grade. Mezelurile crude sau uscate care sunt pastrate la temperatura camerei, in loc sa fie tinute in locuri racoroase, este normal sa faca mucegai. In cazul lor este in regula sa indepartezi mucegaiul si sa le consumi. Fructele si legumele tari precum morcovii, ardeiul, varza pot fi folosite in mancare daca tai partea mucegaita si o arunci la gunoi. De ce? Pentru ca au continut mic de apa si astfel mucegaiul nu poate patrunde in interior.

Alimente mucegaite pe care nu este bine sa le mai consumi:

Carnea gatita care a ramas de la o masa anterioara este ok sa fie pastrata in frigider, dar daca observi ca a facut mucegai, cel mai bine este sa o arunci. Aceasta are un continut mare de apa, deci daca este atinsa la suprafata de mucegai, cu siguranta acesta a patruns si in interior. Si in privinta pastelor gatite trebuie pastrata aceeasi regula. Nu este recomandat sa le mai consumi! 

Daca branza tare mucegaita este ok sa o consumi, pe cea moale nici nu trebuie sa te atingi. Aici este vorba despre branza de tip Brie sau Camembert. Atunci cand gemul si dulceata au facut crusta de mucegai, acestea trebuie aruncate pentru ca mucegaiul produce micotoxina, o substanta nociva pentru organism. Nici iaurtul si smantana nu mai pot fi consumate daca au fost atinse de mucegai. Acestea au si ele in compozitie o cantitate mare de apa si nu mai este recomandat sa le consumi. Fructele si legumele moi trebuie sa le arunci daca sunt cu mucegai. Nu este deloc in regula sa consumi painea pe care a aparut mucegaiul, nici daca dai la o parte portiunea pe care mucegaiul este vizibil. Aceasta de obicei este preparata cu drojdie si contine bule de aer, lucru care nu face decat sa ajute mucegaiul sa se imprastie mai usor.

Fii foarte atent la alimentele pe care le consumi!

 

Citeste si :  Vitamina care se gaseste in oua si spanac poate ajuta la lupta impotriva COVID-19. Mit sau realitate

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie