01.06.2021
Beneficiile usturoiului verde pentru inima, ficat si articulatii

Daca va place gustul de usturoi, profitati de aceasta perioada pentru a incerca retete delicioase si sanatoase cu usturoi verde, care este bogat in vitamine, minerale si substante benefice pentru organism.

Datorita continutului bogat in vitaminele B si C, fosfor, mangan, calciu si zinc, usturoiul verde intareste sistemul imunitar, stimuleaza circulatia sangelui, regleaza nivelul de colesterol si previne astfel bolile cardiovasculare. De asemenea, alicina, substanta continuta de usturoi, are proprietati antioxidante si previne oxidarea celulelor. Astfel, riscul de inflamatii in organism este mult diminuat.

Cu doar 5 calorii la cateva fire consumate, usturoiul verde este o leguma-condiment ideala in dieta de primavara, cand toata lumea isi doreste sa manance mai sanatos si sa slabeasca.

Ce beneficii are usturoiul verde pentru sanatate

Usturoiul verde ajuta la producerea de oxid nitric, o substanta care ajuta la relaxarea vaselor de sange, imbunatatind astfel circulatia sangvina. Astfel, riscul de formare a cheagurilor de sange este diminuat si este redusa probabilitatea de infarct si accident vascular cerebral. Pentru ca este bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, usturoiul verde este recomandat si in timpul sarcinii, asigurandu-i fatului substante nutritive esentiale pentru dezvoltarea lui.

Totodata, usturoiul verde are efecte antiseptice si antiinflamatoare. Persoanele care se confrunta cu dureri articulare sau infectii de tract urinar sunt sfatuite sa consume cat mai des usturoi verde, tocmai datorita acestor proprietati terapeutice.

Usturoiul verde este indicat si in caz de viroze respiratorii sau alergii. Datorita uleiurilor volatile continute, dar si a numeroaselor vitamine si minerale, usturoiul stimuleaza sistemul imunitar si amelioreaza simptomele racelii si chiar a rinitei alergice. Continutul bogat de potasiu din usturoi ajuta la reglarea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol din sange, avand totodata si efect diuretic. Astfel, usturoiul verde este un aliment indicat in curele de detoxificare, ajutand rinichii si ficatul sa filtreze mai eficient toxinele. De asemenea, usturoiul verde este bogat in fier, mineral care previne anemia.

Usturoiul verde are si proprietati antibacteriene, ajutand la ameliorarea simptomelor specifice parazitozelor si infectiilor bacteriene – crampe abdominale, diaree, dureri de stomac.

Contraindicatii

Desi este considerat un aliment sanatos, exista si situatii cand usturoiul verde trebuie evitat de anumite categorii de persoane. De exemplu, persoanele care urmeaza sa fie supuse unei interventii chirurgicale sau dentare trebuie sa evite consumul de usturoi cu cel putin o saptamana inainte, pentru ca acest aliment are efect anticoagulant si creste riscul de sangerare. De asemenea, persoanele care sufera de tulburari ale sangelui, cum sunt hemofilia sau boala von Willebrand, sunt sfatuite sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma usturoi verde.

In plus, usturoiul verde poate interfera cu actiunea altor medicamente utilizate pentru subtierea sangelui sau pentru tratamentul HIV/SIDA, asa ca se recomanda evitarea acestuia.

Pe langa aceste contraindicatii, exista si posibilitatea unor reactii adverse, cum ar fi refluxul gastroesofagian sau mirosul corporal neplacut, dar astfel de situatii sunt intalnite in special cand se consuma usturoi verde in cantitati mari.

Citeste si :  Videoclipurile cu mancare - din ce in ce mai virale pe TikTok. Cum apare Iuliana Beregoi in noile sale filmulete - VIDEO
Articole din aceeasi categorie