Nuci
Da, sunt mici, dar nucile, migdalele, caju si fisticul au proprietati puternice anti-imbatranire si sunt alimente care prelungesc tineretea. . Aceste gustari contin substante nutritive speciale care pot ajuta la intarzierea sau prevenirea bolilor de inima legate de varsta, accidentelor vasculare cerebrale, diabetului de tip 2, bolilor nervoase si anumitor tipuri de cancer. Nucile iti protejeaza creierul pe masura ce imbatranesti.
Fibre
Alimentele bogate in fibre sunt alimente ce prelungesc tineretea. Fructele si legumele, fulgii de ovaz, nucile si leguminoasele – pot ajuta la constipatie, o problema care devine tot mai frecventa pe masura ce imbatranim. De asemenea, pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol, la gestionarea zaharului din sange si la mentinerea unei greutati optime. Pentru barbatii de peste 51 de ani se recomanda 30 de grame de fibre in fiecare zi, iar in cazul femeilor, 21 de grame.
Cerealele integrale
Sunt o sursa excelenta de fibre si sunt extrem de bogate in vitamina B, de care vei avea nevoie mai mult pe masura ce imbatranesti. B-6 si folatul sunt cheia pentru a mentine creierul sanatos. Chiar si un mic deficit poate face o diferenta subtila. Cerealele integrale pot reduce, de asemenea, sansele de a suferi de boli de inima, cancer si diabet. Dar, totusi, nu te opri la painea integrala! Quinoa, boabele de grau si cuscusul din grau integral sunt, de asemenea, optiuni minunate.
Proteina slaba
Alimentele bogate in proteine lupta impotriva pierderii musculare naturale care apare pe masura ce imbatranesti. Pe cat poti, bucura-te de proteinele provenite din alimente „reale”, cum ar fi ouale, carnea slaba si produsele lactate, in loc de pudrele proteice care s-ar putea sa nu iti ofere atat de multi nutrienti.
Apa
Pe masura ce inaintezi in varsta, nu numai ca al tau corp pierde cantitati semnificative de apa, dar simtul tau de sete incepe sa se estompeze. Asta inseamna ca iti va lua mai mult timp sa constientizezi cand ai nevoie de hidratare. Apa este hrana pentru sanatatea ta in multe feluri: amortizeaza articulatiile, ajuta la controlul temperaturii corpului si impacteaza starea de spirit, precum si nivelul de concentrare. Opt pahare de apa in fiecare zi ar trebui sa devina un obicei!
Lactatele
Calciul din lactate mentine oasele sanatoase. Pe masura ce imbatranesti, laptele poate ajuta la reducerea riscul de osteoporoza, cancer de colon si hipertensiune arteriala. Dupa varsta de 50 de ani, vei avea nevoie de 1.200 de miligrame de calciu in fiecare zi, pe care le poti obtine din produsele lactate fara grasimi sau cu continut scazut de grasimi. Laptele si branza nu sunt singurele optiuni. Iaurtul, orezul, bauturile din soia, sucul de portocale fortificat si tofu pot fi alte surse ideale.
Peste
Pestii grasi precum somonul, tonul alb, heringul si pastravul de crescatorie ar trebui sa fie in meniul tau de doua ori pe saptamana. Motivul? Sunt alimente care prelungesc tineretea, bogate in DHA, un acid gras omega-3 care este bun pentru creierul tau. Nivelurile scazute de DHA au fost legate de boala Alzheimer. Daca nu consumi sau nu iti place pestele, algele nucile, semintele de in si semintele de chia, care sunt, de asemenea, surse bune de DHA.
Afine
Sunt o modalitate gustoasa de a-ti proteja creierul pe masura ce imbatranesti. Afinele contin polifenoli – compusi care scad inflamatia in tot corpul. Acestea reduc deteriorarea ADN-ului, ceea ce poate ajuta la impiedicarea dezvoltarii anumitor boli. Afinele proaspete sunt cele mai bune, deoarece continutul lor de polifenoli scade atunci cand sunt coapte in diverse preparate dulci.
Avocado
Exista o multime de motive intemeiate pentru a ne perfectiona reteta de guacamole. Studiile arata ca antioxidantii din avocado pot imbunatati memoria si ne pot ajuta sa rezolvam problemele mai repede. Avocado poate, de asemenea, sa scada colesterolul, sa reduca sansele de a face artrita, sa ne ajute sa mentinem la o greutate sanatoasa si sa ne protejeze pielea de daunele provocate de soare.
Alimente rosii si portocalii
Pepene verde, capsunile, rosiile, ardeiul gras rosu si portocaliu – aceste fructe si legume sunt bogate intr-un compus natural numit licopen si sunt alimente care prelungesc tineretea. Studiile arata ca aceste alimentele pot reduce riscul aparitiei unor tipuri de cancer si pot proteja si impotriva accidentelor vasculare cerebrale.