29.03.2021
Ai renunta la mancare timp de 15 ore pe zi? Unul din sefii Facebook spune ca acest regim i-a schimbat viata si se simte extraordinar

Dan Zigmond, seful diviziei Analytics a Facebook, nu mananca nimic intre 6 seara si 9 dimineata - obicei care l-a ajutat sa slabeasca, dar si sa aiba mai mult control asupra obiceiurilor sale alimentare.

Zigmond isi incepe dimineata cu bol de fulgi de ovaz cu iaurt grecesc si merisoare uscate. Mai tarziu, ia pranzul si cina la cantina companiei. Colegii lui n-ar putea suspecta niciodata ca Zigmond urmeaza o dieta foarte in voga, postul intermitent, care presupune sa nu mananci nimic timp de 14 -15 ore sau chiar cateva zile.

„Multi dintre noi mananca la birou sau pe fuga. Este destul de greu sa controlezi ce mananci in zilele astea. Dar unul dintre lucrurile pe care le poate controla aproape oricine este ora la care mananci”, observa Zigmond in timp ce respinge dietele extreme pe care prietenii lui le-au inceput si le-au abandonat.

In 2014, Zigmond a lucrat pentru o perioada scurta de timp pentru un start-up din domeniul alimentar Hampton Creek, unde a fost inconjurat de experti in domeniul alimentar, biologi si bucatari. Acestia discutau tot timpul despre alegerile lor alimentare si despre ce implica un stil de viata sanatos.

La un moment dat, un studiu efectuat de o echipa de cercetatori de la Institutul de Studii Biologice Salk a ajuns pe biroul sau. Studiul sugera ca ora la care mananci ar putea conta mai mult decat ceea ce mananci. 

Zigmond, care a lucrat si pentru Microsoft, Google si Youtube si-a amintit imediat de timpul petrecut intr-un templu budist din Thailanda cu ani in urma. Calugarii budisti urmau o rutina asemanatoare. Asa ca s-a gandit sa incerce si el asta. „Mi-a luat cateva saptamani. Imi amintesc ca la sfarsitul fiecarei zilei, ii trimiteam un mesaj unui prieten cu orele la care am mancat in acea zi. Dar, am ajuns destul de repede la aceasta dieta in care nu mananc nimic timp de 9 ore. Chiar imi placea. M-am simtit mai bine aproape imediat. Si am inceput sa slabesc.” Astfel, acesta a reusit sa slabeasca aproape 10 kilograme in mai putin de un an.

Zigmond, un budist practicant convins, spune ca se trezeste energizat si ca nu merge nicioadata la culcare flamand. Nu-si aminteste cand a fost ultima data intr-o asa – zisa „coma alimentara”. „Nu mananc nimic in intervalul 6 pm – 9 am. Pentru unii oameni, acesta nu ar fi programul potrivit. Cel mai rau lucru pe care il poti face corpului tau este sa mananci la orice ora din zi si din noapte”, spune Zigmond.

Sustinerea stiintifica din spatele postului intermitend este inconsistenta. Cele mai multe dintre studii folosesc rozatoare si musculite de fructe ca subiecti, in locul primatelor sau a oamenilor, subliniaza jurnalul Scientific American. Cu toate acestea, postul intermintent a inceput sa prinda printre anumiti specialisti din Sillicon Valley care renunta la mancare pentru a-si mari puterea de concentrare, productivitatea si longevitatea.

Echipa de 8 persoane de la Nootrobox nu mananca nimic de luni pana miercuri dimineata. Chiar au creat un grup – WeFast –in care invita si alte persoane sa ia parte la rutina lor in care tin post timp de 36 de ore si apoi iau micul dejun in fiecare miercuri. Poti deveni membru al canalului lor Slack, care are momentan 1184 de membre. CEO Nootrobox, Geoffrey Woo, compara rezultatele postului cu experientele calugarilor. „Mintea este deconectata de corp, mai putin constransa. Incepi sa gandesti mai clar, sa fii mai calm si mai productiv.”

Citeste si :  Reteta de post de la bucatarul Alexandru Comerzan! „Pur si simplu - wow! Usor, liber, legko” - VIDEO
Articole din aceeasi categorie