29.04.2021
Cum este corect sa consumi unele alimente. Mananca bananele cand sunt verzi si cartofii cand sunt reci

Tipul alimentelor pe care le pui in farfurie nu ar trebui sa fie singurul lucru care te preocupa. Felul in care le prepari si le mananci poate sa influenteze considerabil beneficiile pentru sanatate.

Pe langa alimentele sanatoase, mesele principale si un somn bun, exista si unele reguli despre cum este corect sa consumi unele produse alimentare. Iata cateva sfaturi ce te vor incanta:

- Fierbe ceaiul pentru cel putin un minut. El contine polifenoli, antioxidanti care protejeaza celulele inimii. Polifenolii sunt eliberati doar atunci cand ceaiul este incazit si au nevoie de 1-4 minute pentru a fi eliberati in apa fierbinte.

- Porumbul dulce este mai bun la cutie, el ar trebui sa se regaseasca pe lista celor cinci alimente zilnice obligatorii in dieta ta.

- Manca cartofii dupa ce s-au racit! Atunci cand cartofii sunt copti, celulele lor de amidon se umfla si se sparg, acest proces se numeste gelanitizare. Astfel, cartofii pot fi digerati mai usor. Atunci cand cartofii sunt raciti dupa coacere, o parte din amidonul gelatinizat este transformat intr-o forma solida si cristalina de amidon, care nu poate fi digerat in stomac, denumit amidon rezistent. Acest amidon rezistent, ca si fibrele, ajunge in intestinul gros, unde are un rol important in regularizarea tractului intestinal. Potrivit unui studiu britanic, cartofii copti contin 7% amidon rezistent, insa acest procent ajunge la 13% dupa racire.

- Nu gati cu ulei de masline. Acesta este bogat in grasimi omega-6, care blocheaza reactia organismului fata de inflamatiile ce apar in cazul unor boli cronice precum maladiile cardiace si artrita. Multe persoane folosesc uleiul de masline in defavoarea altor tipuri de uleiuri atunci cand gatesc. Insa uleiul de masline este mai putin procesat in comparatie cu alte uleiuri si din acest motiv, are un punct de fumigare mai scazut, temperatura la care beneficiile nutritionale sunt afectate prin fierbere. 

- Fierbe morcovii! Evita sa-i prepari folosind aparatele cu aburi. Cercetatorii italieni au descoperit ca morcovii fierti, in comparatie cu cei cruzi si cei preparati la aburi, contin cea mai mare concentratie de carotenoizi - antioxidanti pe care organismul ii foloseste pentru a sintetiza vitamina A, importanta pentru crestere, reproducere, imunitate, sanatatea pielii, a ochilor si a parului.

- Pregateste pastele cu cateva minute mai putin decat timpul recomandat. Acestea tind sa aiba un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca ele iti asigura o senzatie de satietate pentru mai mult timp. Pentru a realiza acest lucru, ele trebuie sa fie preparate „al dente” (sa fie fierte, dar interiorul sa fie ferm).

- Mananca bananele atunci cand sunt verzi. Exista o falsa perceptie potrivit careia bananele coapte contin mai multe calorii decat cele verzi. E adevarat totusi ca ele sunt mai dulci. Acest fapt se explica prin aceea ca amidonul se transforma in zahar pe masura ce bananele se coc. Gradul de coacere al unei banane influenteaza numarul de calorii pe care il primesti de la aceste fructe. Cu cat banana este mai verde, cu atat aceasta contine mai mult amidon rezistent, care este mai lent absorbit de organism. Astfel, vei absorbi mai putine calorii.

Tine cont de aceste sfaturi pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa!

Citeste si :  La Iasi a aparut painea din faina de greier. Cate insecte se pun intr-o franzela? „Are un gust foarte bun”

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie