Broccoli, pe lista de alimente care isi pierd nutrientii cand sunt reincalzite
Studiile arata ca legumele care contin vitamine solubile precum vitamina C isi pierd valorile nutritionale atunci cand sunt preparate. Broccoli intra in aceasta categorie, deoarece contine 132mg de vitamina C, depasind cantitatea zilnica recomandata. Legumele verzi sufera si de pierderi de acid folic odata reincalzite. Acidul folic ajuta organismul sa formeze celule rosii sanatoase si poate reduce aparitia riscurilor din sarcina. Odata reincalzit, poate fi distrus.
Cartofii
Un cartof poate avea un gust delicios atunci cand este preparat, dar reincalzit, textura si aroma se pierd. La randul lui, cartoful este bogat in vitamina C, indiferent ca vorbim de cartofi albi sau rosii. O portie de cartofi ofera 27mg de vitamina C, adica 45% din necesarul zilnic recomandat, fiind o sursa excelenta pentru a asimila aceasta vitamina.
Oua
Ouale fierte sunt printre putinele care continua sa aiba un gust bun odata reincalzite, dar nu putem spune acelasi lucru si despre valorile nutritionale. Potrivit studiilor, in urma reincalzirii lor se reduce activitatea antioxidantilor, indiferent de metoda in care a fost preparat- fiert, la cuptor sau prajit.
Uleiurile vegetale
Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre uleiurile vegetale, o categorie de uleiuri care includ uleiul de masline, uleiul de avocado, de soia si multe altele. Acestea contin acizi grasi nesaturati care odata expusi caldurii si racirii de prea multe ori, incep sa formeze diferite legaturi care pot fi traduse in acizi grasi care cresc inflamatiile in organism si care pot duce la aparitia bolilor cardiovasculare.
Pestele
Daca mananci peste pentru a combate anemia sau deficitul de B6, ia in calcul faptul ca acesta contine piridoxina, cunoscuta ca o vitamina B6, care este folosita pentru tratarea mai multor tipuri de anemie si deficit de B6. Doar ca aceasta vitamina este sensibila la caldura, iar cand pestele pierde continutul de apa in urma reincalzirii, pirodixina este eliminata.
Legumele bogate in nitrati
Morcovii, sfecla si verdeturile sunt bogate in nitrati, substante atat benefice, cat si daunatoare sanatatii noastre. Daca prepari alimente bogate in nitrati, temperaturile cresute le transforma in nitrosamine, care sunt cunoscute ca fiind cancerigene. Din acest motiv trebuie consumate fie crude, fie preparate la o temperatura medie.