Sparanghelul provine din regiunea mediteraneana si este cunoscut din cele mai vechi timpuri. Anterior, era cultivat in scopuri medicinale, ca diuretic si agent purificator al sangelui. Aceasta leguma este destul de noua pentru noi si multi nu au avut ocazia sa aprecieze gustul sau. Sparanghelul fiert corespunzator nu este doar foarte fin si cu un gust delicat, ci dispune de o multime de proprietati utile. Eeste bogat in vitamine valoroase si minerale precum: calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier si zinc.

Inainte de pregatire trebuie indepartata baza rigida a lastarilor (unii prefera sa-l curate cu un cutit pentru legume), iar dupa trebuie clatit cu apa rece. La pregatire sparanghelul ramane crocant si suculent. Cumparat sau colectat urmeaza a fi consumat imediat deoarece depozitarea deterioreaza calitatea produsului. Sparanghelul se consuma crud, dar si aburit rapid (aproximativ 5 minute), fiert intr-o cantitate mica de apa (3 minute) sau copt la gratar timp de cateva minute. Cel mai important lucru in pregatirea sparanghelului este de a nu-l rasfierbe, lastarii trebuie sa ramina crocanti in interior. Este foarte convenabil de a folosi pentru gatit tigai speciale inguste si inalte: lastarii se aseaza pe verticala, bazele lor sunt gatite intr-o cantitate mica de apa clocotita, in timp ce mugurii se pregatesc la aburi.

Avand efect antiimbatranire, antiinflamator si chiar afrodisiac, sparanghelul este cu adevarat un aliment deosebit, care poate fi integrat intr-o multitudine de retete. Profita din plin de acest aliment si consuma-l primavara cum doresti tu.
Sursa foto: Google.com
